Védd meg számítógéped és családod az internet veszélyeitől!

Az NMHH által ajánlott szűrőszoftverek és szülői felügyelet katalógusa

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság honlapján található. Ezen a platformon a Hatóság publikálja az általa összegyűjtött szűrőszoftverek katalógusát, valamint egyéb kapcsolódó hasznos információkat.

Ezek a források segítenek a szülőknek abban, hogy hatékonyan gyakorolják a szülői felügyeletet a digitális világban, különösen a kiskorúak védelme érdekében. A katalógus segítséget nyújt abban, hogy a szülők megfelelő szoftvereket válasszanak gyermekeik online tevékenységeinek monitorozására és korlátozására, így biztosítva a biztonságosabb internetezést és az online tartalmak megfelelő szűrését.

Google Family Link

A Google Family Link egy olyan ingyenes mobilalkalmazás, amely lehetővé teszi egészséges digitális szokások kialakítását a család számára. Ez a szülőknek szánt felügyeleti eszköz lehetővé teszi, hogy ellenőrizzék gyermekük online tevékenységeit és beállítsák a megfelelő korlátokat.

A Family Link segítségével a szülők képesek monitorozni gyermekük online aktivitásait, beállítani a használati időket és korlátokat, valamint jóváhagyni vagy tiltani az alkalmazások letöltését és használatát. Ezáltal segíti a szülőket abban, hogy a gyermekek biztonságosan és felelősen használják az online világot.

Fontos megjegyezni, hogy a Family Link adatvédelmi és jogi szabályozása a Google felelőssége alá tartozik, és mindenkor a Google által meghatározott Általános Szerződési Feltételek az irányadóak.

Fontos, hogy tájékozódjunk erről az információs dokumentumról, mielőtt döntést hozunk gyermekünk online tevékenységével kapcsolatban. Ez segít abban, hogy megfelelően védelmezzük gyermekeinket az online kockázatokkal szemben, és biztosítsuk számukra az egészséges digitális környezetet.

Norton Family

A Norton Family által biztosított információk segítségével a szülők egészséges életmódot tudnak kialakítani gyermekeik és az ő készülékeik számára. Ez az alkalmazás elősegíti, hogy a gyermekek biztonságban és megfelelő felügyelet mellett fedezhessék fel az internetet, és segít a szülőknek abban, hogy hatékonyan ellenőrizzék és korlátozzák gyermekeik online tevékenységeit. Ezáltal a Norton Family hozzájárul egy biztonságosabb és kontrolláltabb digitális környezet kialakításához a családok számára.

Gyerek a neten

A Gyerek a neten című oldal az NMHH által üzemeltetett platform, melynek célja segítséget nyújtani a szülőknek a fiatalok digitális szokásainak megértéséhez. Ennek érdekében az NMHH Internet Hotline jogsegélyszolgálata gyűjteményt állított össze a gyermekek által használt szlenggel, szavakkal és kifejezésekkel.

A platformon további információkhoz juthatnak a szülők, valamint elérhetővé vált egy Kézikönyv gamer gyerekekhez, mely segít megérteni a gyermek játékfüggőségének jeleit, valamint tanácsokat nyújt arra vonatkozóan, hogyan kezeljék ezt a helyzetet. Ezáltal a szülők könnyebben tudnak eligazodni a digitális világban, és támogatást nyújthatnak gyermekeiknek az online térben való biztonságos és felelős viselkedés kialakításában.

Digitális gyermekvédelem

A Digitális Jólét Program (DJP) keretében szoros együttműködésben a szakmai és társadalmi szervezetekkel elkészült Magyarország Digitális Gyermekvédelmi Stratégiája. Ennek elsődleges célja, hogy megvédje gyermekeinket az internet káros tartalmai és módszerei ellen, valamint csökkentse az online kockázatokat.

A stratégia részeként összehangolt lépésekkel készítik fel a gyermekeket, szüleiket és tanáraikat a tudatos és értékteremtő internethasználatra. Ennek érdekében különböző oktatási és felvilágosító programokat indítanak, melyek segítenek az online biztonság és a digitális jártasság növelésében. Ezen kezdeményezések révén a digitális gyermekvédelem terén Magyarország az elkötelezett és proaktív megközelítésre törekszik, hogy a gyermekek biztonságosabb és tudatosabb internetezési környezetben nőhessenek fel.

Digitális Jólét Szoftver Alapcsomag

A Digitális Jólét Szoftver Alapcsomag kialakításánál elsődleges cél volt, hogy megoldást nyújtson a gyermekek és családok számára az ingyenesen elérhető operációs rendszerhez és a hozzá kapcsolódó szoftvercsomaghoz. A gyermekek és családok számára fejlesztett fióktípusban a Digitális Jólét Szoftver Alapcsomag olyan tűzfal beállításokat tartalmaz, amelyek tiltják a gyermekek számára potenciálisan veszélyes weboldalakhoz való hozzáférést.

A gyermekek számára létrehozott felhasználói fiókokban a tűzfal beállítások megakadályozzák a károsnak ítélt tartalmak elérését, például az erőszakos vagy felnőtt tartalmakat. Emellett a webes böngészőben kategorizált könyvjelzők találhatók, amelyek segítik az életkornak megfelelő szórakoztató tartalmak könnyebb elérését és böngészését. Ezzel a csomaggal a Digitális Jólét Szoftver Alapcsomag részt vesz abban, hogy biztonságosabb és kontrolláltabb digitális környezetet biztosítson a gyermekek és családok számára.

További hasznos cikkek

apple.com

A szülői felügyelet használata a gyermek iPhone, iPad és iPod touch készülékén – Apple Támogatás (HU)

Elolvasom >

ipon.hu

Új szülői felügyeleti eszközöket vezet be a Meta

Elolvasom >

gov.hu

Helló Szülők! Családi felügyeleti funkciók a TikTok-on | Nemzeti Kibervédelmi Intézet

Elolvasom >

gyerekaneten.hu

Mást bántani nem menő – az NMHH kiadványa

Elolvasom >

pcworld.hu

Itthon is elérhetővé vált az Instagram szülői felügyelete, ezek a funkciók

Elolvasom >

gyerekaneten.hu

Van eszköz a kezedben – Útmutató a digitális szülői felügyelet alkalmazásához – az NMHH kiadványa

Elolvasom >

Ha bármilyen kérdése van hívja ügyfélszolgálatunkat!